Екскурсія до «Таврія-Скіф» - фермерського господарства європейського рівня

  Навчальні екскурсії, як одна з форм проведення практичних занять в коледжі, відкривають можливості для збагачення знань студентів, ознайомлюють їх з передовим досвідом сільськогосподарських підприємств та його ефективністю. Дізнавшись про успіхи фермерського господарства «Таврія – Скіф», що розташоване у Михайлівському районі Запорізької області, викладачі ВСП «Ногайський коледж ТДАТУ» організували навчальну екскурсію до цього господарства, щоб показати студентам, майбутнім аграріям, приклад успішного господарювання.

  Ми вдячні Наталії Володимирівні Кисловій, голові Приморської районної профспілкової організації працівників АПК, та сільгоспвиробникам нашого району за допомогу в організації екскурсії , яка відбулася 18 червня 2019 року. Двадцять два студенти спеціальності «Агрономія» та п’ять викладачів ВСП «Ногайський коледж ТДАТУ» побували в фермерському господарстві «Таврія – Скіф» в селі Роздол Михайлівського району.
  Керівник господарства, Олег Анатолійович Каліман, розповів студентам історію розвитку свого підприємства за 24 роки його існування, показав шляхи успіху, які привели до того, що воно стало одним з найпотужніших сільськогосподарських підприємств Запорізької області – підприємством європейського рівня.
  Екскурсія почалася з полів та садів фермерського господарства. Студенти з цікавістю слухали практичні поради щодо вирощування зернових та технічних культур: пшениці, ячменю, кукурудзи, соняшнику, сої та ріпака. Саме вони складають сівозміну господарства. Поряд з цими культурами у господарстві займаються вирощуванням овочів на зрошуваних землях. Отримують великі врожаї цибулі, капусти, помідорів, моркви та буряків. Вразило студентів різноманіття сортів фруктових насаджень черешень та яблунь, які мають різні строки дозрівання. Студенти почули багато цікавого про особливості вирощування плодових культур та мали змогу продегустувати врожай цього року.
  Приємно вразило тепличне господарство, яке розташувалось майже на двох гектарах. Найсучасніші технології, обладнання, комп’ютеризовані системи управління… Їм керує молодий, але досвідчений агроном, який чудово справляється з більш ніж 40 теплицями. Він провів цікаву та корисну майбутнім агрономам та фермерам екскурсію, а головне, додав впевненості та закликав не боятися відповідальності і старанно вивчати теорію. Голова ФГ Олег Анатолійович розповів, як у них цінують молодих спеціалістів: забезпечують житлом, стимулюють достойною оплатою праці.
  Більшість вирощеної в господарстві продукції реалізується в супермаркетах області чи зберігається в сховищах. Студенти відділення «Виробництво і переробка продукції рослинництва» особливо були задоволені відвідуванням пекарні господарства, яка працює на сучасному турецькому обладнанні та виробляє 12 видів хліба та 9 видів булочок.
 Велике захоплення викликало у студентів збудоване в господарстві промислове холодильне сховище ємністю 5500 тонн, в якому зберігається плодоовочева продукція в регульованому газовому середовищі. Це сховище європейського рівня.
  Студентам відділення «Організація і технологія ведення фермерського господарства» найбільше сподобалася ферма з розведення страусів, технологія розведення яких відрізняється від технології утримання інших птахів. Дехто, навіть, зробив селфі зі страусами. Потім студенти ознайомилися з наявною в господарстві сучасною технікою.
 Керівник також дбає про організацію дозвілля своїх робітників, враховуючи їх захоплення. Відвіданий спорткомплекс, обладнаний сучасними спортивними знаряддями та тренажерами, сподобався студентам. Позитивним є те, що школа в селі обладнана сучасними меблями, інтерактивними дошками та іншим технічним оснащенням, збудований міні – футбольний майданчик зі штучним покриттям. Все це зроблено за кошти фермерського господарства.
  В господарстві є професійний футбольний клуб «Таврія-Скіф», який приймає участь у змаганнях різного рівня. До спорту залучена молодь та діти села, які отримують від цього задоволення.
  Ось і підійшла екскурсія до кінця…Олег Анатолійович, як справжній господар, пригостив зголоднілих, втомлених, але приємно вражених студентів, запашною, смачною піццею та прохолодними напоями в ресторані «Роздол».
  Екскурсія не пройшла даремно. Студенти побачили успішний приклад реалізації своєї майбутньої професії, що заохочує до старанного навчання. Керівник господарства, Олег Анатолійович Каліман, запросив випускників коледжу працювати в господарстві.


С.С. Макушенко, Н.П.Косенчук