9 листопада – День української писемності та мови

«Нації вмирають не від інфаркту,
спочатку їм відбирають мову»
Ліна Костенко

    Щороку, 9 листопада, Україна відзначає чудове свято – День української писемності та мови. Дата Дня української писемності та мови припадає на православне свято - день вшанування Преподобного Нестора-Літописця. Дослідники вважають, що саме з його праці «Повість минулих літ», починається писемна українська мова.

     Цього року, хоч ми і зіткнулись зі складними карантинними обмеженями, але не могли обійти цього свята стороною.
  9 листопада відбувся ювілейний XX Всеукраїнський радіодиктант національної єдності-2020, який написали прем'єр-міністр України Денис Шмигаль, уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь, народні депутати, артисти та багато відомих українських діячів і зірок. До написання долучилися і студенти 11/18 групи. Вони із захопленням випробовували свої знання під час написання радіодиктанту. Він читався із «Суспільної студії», у прямому ефірі Суспільного, акторкою Риммою Зюбіною. Текст радіодиктанту створив письменник і видавець Іван Малкович. Цього року диктант мав назву «Виклики книжкової ери».
  Разом зі студентами 10/16 та 14 групи викладачі української мови, Гєнчева Елла Дмитрівна та Жихар Людмила Володимирівна, підготували та провели онлайн гру на сервісі Kahoot. Гра мала не меті випробувати знання з української мови та визначити найрозумнішого. Діти із захопленням брали участь у грі та боролись до останнього. Найсильнішими стали:

Кабісов Давид – І місце
Іванішко Олександра – ІІ місце
Яковенко Катерина – ІІІ місце

Викладачі української мови та літератури Генчева Е.Д., Жихар Л.В.